2018. április 12., csütörtök

A tibeti jógik rejtélyes világa és üzenetük a bolygó népei számára



Sokan hallottunk a “világ tetején” élő tibeti népről, akik az élet egy másfajta szellemi dimenzióját tapasztalják meg. Tibet első lakói nomádok voltak, és a kemény feltételeknek illetve az élet mulandóságának köszönhetően a béke elérése érdekében befelé fordultak.


A Tibetben kialakult buddhizmus a meditáció és más gyakorlatok és rítusok köré szerveződött. Egy bizonyos időpontban 6000 kolostor létezett, és minden hatodik férfi szerzetes volt az országban. Az élet itt szó szerint az imakerekekkel és imazászlókkal kapcsolatos gyakorlatok köré összpontosult.

A kolostorokban élő szerzetesek nemcsak a spirituális tudományokat tökéletesítették, hanem a hagyományos tudományt, filozófiát, művészetet és orvostudományt is tanulmányozták. A film készítői a jógit olyan egyénként határozzák meg, aki éveket töltött izolált visszavonulásokkal, miközben titkos öntranszformáló testi és szellemi gyakorlatokat végez, és ezeken a technikákon keresztül rendkívüli irányításra tesz szert mind az elméje, mind a teste felett.

A kínai hatalomátvétel során egy millió tibeti embert öltek meg; sokan közülük jógik voltak. Felismerve, hogy hagyományuk és a jövőre gyakorolt hatásuk ma már korlátozott, néhány mester úgy döntött, hogy megosztja néhány titkos hitét és gyakorlatát a világgal. Ezek közé tartozik Choje Togden Rinpocse, Garchen Rinpocse, Ven Drubwang Konchok Norbu Rinpocse, Chetsang Rinpocse és a dalai láma.

Számos jógi beszél a nemzedékeken átívelő meditációról, az elme ellenőrzéséről és a létezés fizikai síkja fölé emelkedésről. Miben különböznek a jógik a szerzetesektől? Az egy-három éves visszavonulások és elszigeteltség szigora miatt szorgalmasabban tudnak dolgozni az elméjük fejlesztésén, a testük irányításán és a negatív érzelmek kezelésén.

Egy lenyűgöző felvételen egy fiatal jógi egy igényes légzőgyakorlatot mutat be, amelyet két évig tart megtanulni, és majdnem két órán át kell minden nap ismételni. Más jógik a paranormális képességeikről és olyan tanítók tapasztalatairól beszélnek, akik halálukban csodálatos bravúrokat értek el.

(forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu)

Tibeti Jógik- videó