2017. április 3., hétfő

Csodálatos barlang Budapest alatt



Tudtad, hogy Budapest alatt található Közép Európa legnagyobb kiterjedésű barlangrendszere? Csodálatos videó mutatja be, ahogy kalandvágyó búvárok merülnek le a mélybe, hogy elénk táruljon a főváros alatti csodálatos és elfeledett világ. A különleges, odalenn talált leletek, mint például egy cápafog pedig csak még titokzatosabbá teszi az egészet.


A budai Frankel Leó utcából megközelíthető Molnár János-barlangot sokan tartják az egyik legszebb barlangnak itt, Közép Európában, de világszinten is híre van.

A legtöbb budapesti nem is tudja, hogy a város egy óriási, nagy kiterjedésű és mély barlangrendszer felett épült fel, melynek még ma is léteznek felfedezetlen részei, ahová nem sikerült lemerülni, vagy kutatásokat végezni.

Óriási kiterjedésű barlangrendszerről van szó, a közép-európai térség legnagyobb föld és víz alatti járatrendszeréről.

A Rózsadomb alatti barlangban kristálytiszta és meleg karsztvíz áramlik, ami szintén ritkaságnak számít, és egyben egyedülállóvá teszi.


A sekély vizű Malom-tóról már régóta sejtették, hogy talán összeköttetésben lehet valamilyen víz alatti barlanggal, de sokáig nem voltak biztosak benne, mígnem lemerült egy búvárcsapat , hogy a végére járjon a sejtéseknek.

Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy odalenn a mélyben egy hatalmas üreg található, mely szerteágazik, és több kilométeren keresztül fut végig Budapest utcái alatt.


Mivel a barlangban különleges karsztvíz volt, ezért 1983-ban védetté is nyilvánították a földalatti rendszert.

A Molnár Jánosról elnevezett barlang addig ismert részének elején új járatot fedeztek fel, és döbbenetes módon óriási termekre bukkantak. A 2003-ban megindult feltáró merülések során egyre messzebbre jutottak, és kiderült, az új járatok hossza a többszöröse a korábban ismertnek.

Még napjainkban sem tudni, hogy pontosan hol is a vége a barlangnak, és már azt sem tartják egyesek kizártnak, hogy összeköttetésben lehet több nagyobb, közelben lévő barlangrendszerrel is.


A mélyben még egy titokzatos élővilág is felfedezésre került, mely csigákból, mélyben élő vakrákokból áll.

A víznek is különleges áramlása volt, melyet sokáig nem tudtak megfejteni, míg végül kiderült, hogy nagy az eltérés a jelenleg ismert egyetlen kifolyás és a barlang többi részének vízhozama között. Ebből az következik, hogy lennie kell másik kifolyásnak is a Duna irányába.

Egyesek még azt is felételezték, hogy különleges cápák élhetnek a barlangban, melyek édesvízi környezethez vannak szokva, és teljesen vakok. Ugyanis a barlang üledékeiben cápafogat is találtak.


Később azonban úgy gondolták a kutatók, hogy a maradványok feltehetően jóval régebbiek, így talán a távoli múltban kerülhettek oda.

A víz rendkívül meleg, állandó termál jellegű. Itt ugyanis télen is 27-28 fokos a víz a sekélyesebb réseken, de tíz méter alatt is 20 fokos.
(forrás: avilagtitkai.com)