2017. március 6., hétfő

Lásd meg a gyermekedben a zsenit!



Tíz éve tanít gyermekagykontrollt. A módszer segítségével rengeteg gyerek vált már kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá, sikeres tanulóvá. Hisz benne, hogy a gyerekeket partnerként kell kezelni, "cinkosként". Tihanyi Rita egy meggyőző kísérletet is mutatott nekünk.


A tanfolyam szünetében járunk. A hangulat egyáltalán nem tantermi, sokkal inkább egy játszóházhoz hasonlít. Interjúalanyunkat körbezsongják a gyerekek, int, hogy várjunk pár percet. Amikor helyet foglal mellettünk az előtérben, csillog a szeme, látszik, hogy élvezi a tanítást és motiválja a gyerekek lelkesedése. Nem szűnik mosolyogni, ahogy beszélni kezd.

Tudnodkell: Mindig meg akartam kérdezni: az agykontroll milyen valláshoz kapcsolódik?

Tihanyi Rita: Mindig el akartam mondani: semelyikhez! (nevet) Az egyik legnagyobb tévedés a módszerrel kapcsolatban, hogy máig sokan azt hiszik, valamiféle spirituális hókuszpókusz az agykontroll. Pedig semmi köze szcientolgóiához, buddhizmushoz... semmihez. Pontosan arról szól, amit a neve is mond: az agy kontrollját, jobb irányítását célzó módszer.

Tudnodkell: Én úgy gondolnám, egész jól tudom irányítani a saját agyamat...

Tihanyi Rita: Szinte közhely, ha azt mondom, az agyunk sokkal többre képes, mint amit általában el tudunk képzelni, de így van. Mutatok egy példát, kérem a Kedves Olvasót, koncentráljon és végezze el velem együtt. Arra kérem, hogy tegyen le mindent a kezéből, kicsit zárja ki a külvilágot. Megvan?

Most gondoljon egy citromra. Egy szép, sárga, egészséges citromra. A citrom külső sárga héján egy vízcsepp folyik le. Látja maga előtt a citromot? Forgassa meg a szeme előtt és figyelje meg a vízcsepp folyását ahogyan körbefolyik a hideg citromon. Érzi az illatát? Igen? Ugye, hogy beindult a nyálelválasztása! Pavlovi reflex, nem nagy dolog. Viszont éppen most bizonyítottuk be, hogy az agyunk programozható, bizonyos képek felidézésével, reflexek beállításával fizikai reakciókat érhetünk el. És ahogyan a nyálelválasztásodat el tudtuk indítani, úgy más, sokkal hasznosabb programok is léteznek: olyan, amit stresszkezelésre, a félelmei leküzdésére vagy akár - horribile dictu! - öngyógyításra is használhat a gyerek. És most gondolj bele, hány haszontalan vagy éppen ártó parancsot ad a testednek az agyad, amikor például stresszhelyzetbe kerülsz, lebénulsz egy felelés során vagy elővesz a szorongás.

Tudnodkell: Nem korai ez egy gyereknek? Meg tudják tanulni ilyen fiatalon?

Tihanyi Rita: Ha a citromot el tudja képzelni, mást is el tud képzelni, tud dolgozni a tudatával. Ez nem életkorhoz kötött. Sőt! Az agykontrollt José Silva eredetileg pont a lányán "fedezte fel". Alfaállapotban olvasott fel neki abból a tankönyből, amit a legkevésbé szeretett, hogy megnézze, mire fog emlékezni belőle. Az eredmény döbbenetes, 90 százalék lett. Az első következtetése az volt, hogy a lánya egy zseni, parafenomén, de rá kellett, hogy jöjjön: ez így nem igaz. Minden gyerek zseni. A tiéd is. De segíteni kell, hogy ki tudja ezt bontakoztatni.

Tudnodkell: De meg tudják érteni magát a módszert ilyen fiatalon is? Hány évesek a gyerekek, akik te tanítasz?

Tihanyi Rita: Két féle csoportban 7 és 10 év közöttieket illetve 10 és 14 év közöttieket oktatok. Természetesen nem a teljes felnőtt agykontroll-tudáscsomagot kapják meg, nem beszélek nekik elektroenkefalográf-kísérletekről, agyhullám-herzekről, de a saját életük szintjén teljes értékű, hasznos és alkalmazható tudást kapnak - legfeljebb kevesebb tudományos megalapozottsággal. A kisebbeknél a szülőket is hívom - ha ők bent vannak, a gyerekek nyugodtabbak és jobban tudnak haladni. Plusz a szülő is látja, hogy mit tanul a gyereke.

Tudnodkell: És mit tanul? Mire jó az agykontroll gyermekkorban? 

Tihanyi Rita: Rendkívül széles körben alkalmazható - hiszen az agyunk minden cselekedetünkben benne van. Eszközt kapnak, hogy meg tudjanak küzdeni a rossz szokásaikkal, mint a körömrágás vagy a böfögés; jobban alszanak, megtanulják kezelni a rossz álmaikat (ez ebben a korban nagyon fontos!), megtanulnak ébresztőóra nélkül, könnyen ébredni; irányítani a figyelmüket, koncentrálni, legyőzni a lámpalázat és a stresszt, gyors döntéseket hozni és megfelelő célokat kitűzni.

Tudnodkell: Ez nagyon felnőttesen hangzik. Hova lesz a gyerekkoruk?

Tihanyi Rita: Pont ettől kapnak esélyt a gyerekkorra. Gondolj bele: sokkal inkább ura lesz az életének, koncentráltabban tanul azaz több ideje marad a játékra, kevésbé kötik le szorongások, azaz felszabadultabb lesz, javul a szülővel, a világgal való kapcsolata, mert tehetségesebbnek, ügyesebbnek, életrevalóbbnak érzi magát. Ezek nem a felnőttséghez, hanem az élethez általában szükséges képességek. De abban abszolút igazad van, hogy a gyerekek ezt nem szokták megszerezni, felnőttkorukra alakulnak ki - ha kialakulnak egyáltalán - ezek a tudások kínkeserves tanulási folyamat, rengeteg orraesés, elbukás után.

Tudnodkell: Hogy néz ki egy ilyen tanfolyam? 

Tihanyi Rita: Hát hogy nézne, ki? Játszunk! (nevet) A gyermekagykontroll a gyerekek nyelvén kell, hogy megszólaljon, például nem az ún. "labor"-ban dolgozunk velük, hanem a "titkos kuckójukban", nem kiállok eléjük és magyarázok, hanem drámapedagógiai eszközökkel, játékokkal, mesékkel vezetem rá őket a tudásra. Apám gimnáziumi tanár volt. Nagyszerű, de nagyon szigorú férfi. Én az ő poroszos módszereivel szemben a cinkosságban hiszek.

Tudnodkell: És megértik?

Tihanyi Rita: Ha szeretettel, tisztelettel és elfogadással fordulunk hozzájuk, akár a hét éves gyerkőcök is képesek megérteni, mi szolgálja az érdekeiket és mi nem. Sajnos sok szülőnek a hétköznapok forgatagában egyszerűen nincsen ideje és energiája erre, de higgy nekem! Működik. Sőt, ez működik csak igazán! Az eddigi több évtizedes pedagógusi pályafutásom arra tanított meg: a gyerekekkel nem gagyogni kell, hanem partnernek tekinteni őket. Figyelni az igényeikre, a haladási tempójukra, mikor van szükségük játékra, pihenésre, relaxációra - de ha koncentrálnak és el akarnak valamit sajátítani, csodálatos módon és sebességgel értik meg akár a bonyolultabb dolgokat is. Nézz rá a gyerekedre és lásd meg benne a zsenit! Mert ott van, csak még talán ő se tud róla.
(forrás: tudnodkell.info)
http://gyermekagykontroll.hu

Hogyan válhat részévé az agykontroll gyerekeink életének? - videó