2017. március 7., kedd

Egy 400 éves templom bukkant elő a víz alól



A mexikói falut fél évszázada elárasztották, de most nagy az aszály.

Santa María Jalapa del Marqués egy kis falu volt Mexikó Oaxaca tartományában, nem messze a Csendes-óceántól. Már a spanyol hódítók érkezése előtt is laktak itt. Sorsa akkor pecsételődött meg, amikor 1961-ben elkészült a Benito Juárez duzzasztógát:


a települést elárasztották vízzel, miután lakóit elköltöztették.

A falu 400 éves dominikánus temploma is a víz alá került, és csak néha emelkedett valamennyire a víz fölé, aszály idején. Most azonban akkora a szárazság Mexikónak azon a részén, hogy

a tározó szinte teljesen kiürült, így a templom épülete teljesen kiemelkedett.

A csodaszép templomot az 1500-as évek végén építették az országba épp csak megérkező keresztény hittérítő szerzetesek és apácák. 

A 16. századi dominikánus  templom - videó
 

Másfél éve egy másik, több száz éves templom is előbukkant Mexikóban az aszály miatt. 

Akkor a chiapasi Nezahualcóyotl víztározóban csökkent 25 méterrel a vízszint, így előbukkant az akkor víz alá került Quechula temploma, vagy más néven Santiago temploma.


A templomot 1564-ben építették a spanyol hódítók, 56 méter hosszú, 13 méter széles, a harangtornya pedig 15 méterrel emelkedik a földfelszín fölé. Azért építették, mert azt gondolták, hogy a helyen sokan letelepednek majd, de ez nem így lett.Valószínűleg még saját papja sem volt soha,csak Tecpatánból látogattak oda papok. Végül teljesen elhagyottá vált, amikor a térséget pestis sújtotta 1773 és 1776 között.

A gát megépítése után a templom egyszer már előbukkant a víz alól 2002-ben. Akkor az alacsony vízállás miatt a látogatók be is sétálhattak az épületbe.

Most a halászok csónakkal viszik az utasokat a romokhoz. A kíváncsi látogatók a falakra mászva fedezik fel az elhagyott épületet.

Quechula templom - videó


Hasonló nevezetesség egyébként Magyarország közelében is található

Egészen pontosan Reschensee-ben (olaszul Lago di Resia), amely egy mesterséges tó az olaszországi Dél-Tirol nyugati részén, az osztrák határtól mindössze két kilométerre, a svájcitól pedig háromra. A tó arról híres, hogy kilóg belőle egy 14. században épült torony.Amikor a tó befagy, a torony gyalog is megközelíthető.
 
  
(forrás:origo.hu)