2017. február 7., kedd

Akrit Jaswal – az indiai zsenigyerek, aki 7 évesen sikeres műtétet hajtott végre


Akrit Pran Jaswal 1993. április 23-án született az indiai Nurpurban. Az indiai fiatalember már gyerekkorában a figyelem középpontjába került, igazi csodagyerekként tartották számon.


Nem véletlenül, kétévesen már olvasott és írt, ötévesen Shakespeare-t olvasott, hat éves korában az intelligenciájától lenyűgözött orvosok megengedték neki, hogy a helyi kórházakban megnézze a műtéteket, hét éves korában sikeres műtétet hajtott végre.


Akrit otthonában végezte el első műtétjét, betege egy helyi lány volt, aki nem engedhette meg magának, hogy orvoshoz menjen. A kislány korábban megégette a kezét, amitől az ökle összezárult. Akrit mindenféle orvosi és sebészi gyakorlat nélkül egy egyórás műtéttel kiszabadította az ujjakat, és a lány újra tudta használni kezét. Akrit Jaswalt megvizsgálták a Gifted Development Centre munkatársai, az amerikai székhelyű tehetségkutató és fejlesztő központ pedig hivatalosan elismerte, hogy Akrit egy született zseni.


12 éves korában felvették egy orvosi egyetemre, ő a legfiatalabb hallgató, akit valaha felvettek a Punjab Egyetemre. Ekkor, 12 éves korában bejelentette, hogy egy rákgyógyszer felfedezésén fáradozik. Életcélja a rák – és azután más súlyos betegség – ellenszerének a megtalálása.


Azt állítja, hogy nyolcéves korában jutottak az eszébe azok az ötletek, amelyeket ki szeretne dolgozni, és amelyek alapján meg szeretné találni a rák gyógyításának egyszerű módját. Egy korábbi interjúban így beszélt munkájáról: „Voltak esetek, amikor háromszázan gyűltek össze, hogy figyeljék a munkámat. Találtam egy módszert, amellyel genetikailag sikeresen gyógyítható a rákbetegség és az AIDS”. Tizenhárom évesen Akrit 146 pontot ért el az IQ-teszten.


Akrit életéről dokumentumfilm is készült. A filmben azt is láthatjuk, amikor a híres londoni Imperial College kutatói beszélgetnek, és végeznek el vele gyakorlati és intelligencia teszteket. Határozott elképzeléseivel és magas intelligenciájával meglepi Akrit a tudósokat és orvosokat.


A laboratóriumba is beengedik. A teszt elméleti részét nagyon magas pontszámmal 98 %-os eredménnyel teljesítette, ami a felső 2 %-ba sorolta őt, azonban a gyakorlati teszteken a korosztályához képest gyengébben teljesített. A film végén Akrit visszatér a Himalája lábainál fekvő kicsiny falujába, azonban nem adja fel élete álmát és biztos benne, hogy meg fogja találni a rák ellenszerét. Mi csak reménykedhetünk benne, hogy sikerül neki!
(forrás: erdekesvilag.hu)