2017. január 17., kedd

11 éves csodagyerek operáját mutatták be Bécsben


A kislányt máris „kis Mozartnak” hívják, de ő ezt elutasítja. Leginkább a „kis” jelző zavarja, valamint, hogy nem szeretne semmit és senkit sem utánozni, hiszen azt unalmasnak találja.

Alma Deutscher

A Guardian cikke szerint a brit Alma Deutscher szüleivel Surreyben él, és már egészen elismert hegedűs és zongorista. Élete első, egész estés operáját, a Hamupipőke újragondolt verzióját december 29-én mutatták be a bécsi Casino Baumgarten színpadán. Deutscher 6 évesen komponálta első zongoraszonátáját, hét évesen pedig egy rövid operát is írt már Neil Gaiman egyik történetére alapozva. Eddigi legnagyobb szabású munkája azonban kétségkívül ez az opera, aminek nemcsak a szerzője ő, de hegedűsként és zongoristaként is színpadra lépett a produkcióban.

Alma Deutscher
Fotó: Hannes Magerstaedt / Getty Images Hungary

A Guardian kérdésére, hogy szokott-e izgulni a színpadon, elmondta, soha nem ideges ezekben a helyzetekben, csak örül annak, hogy az emberek eljönnek és meghallgatják őt. „Amikor játszom, az irányítás a kezemben van, tudom mit csinálok, tehát nem értem, miért kéne izgulnom” - mondja.

A kérdésre, hogy honnan jön neki az ihlet a komponáláshoz, elárulta, a legtöbbször a gyakorlás közti szünetekben, ugrálókötelezés közben találja meg a múzsa. Azt mondja, amikor tudatosan szeretne kitalálni egy szép dallamot, általában elsötétül az elméje, de a legváratlanabb pillanatokban csodás ötletek jutnak az eszébe.

Az általa írt Hamupipőke két és fél órás, a partitúrája pedig 237 oldalas. Deutscher a Hamupipőke történetet átírta kicsit: a herceg az elhagyott papucs tulajdonosa helyett az általa kedvelt, de elfeledett dallam szerzőjét keresi.

Sok embernek lehet azonos méretű lába, de csak egy ember tud megírni egy bizonyos módon egy melódiát” - mondja.

Sir Simon Rattle teljesen le van döbbenve a Deutscher-jelenségtől, csakúgy, mint Stephen Fry, aki -miután megnézte az első videót az akkor 7 éves Almáról – azt mondta, a lány generációja Mozartja lehet. Azóta rá is ragadt a „kis Mozart” jelző, de Alma ezt nem szereti. „Először is én nem vagyok kicsi, nagy vagyok, másodsorban ha csak megírnék mindent újra, amit Mozart már megírt, az unalmas lenne” - fogalmazott.
(forrás: fidelio.hu)

11 éves csodagyerek operát komponált - videó