2016. október 5., szerda

Fél évszázada egy farmer vizet keresett, de olyasmit talált, ami az egész világot ámulatba ejtette



Úgy néz ki, mintha egy másik bolygó lenne, vagy valamilyen sci-fi környezet, de nagyon is valóságos. A jelenséget Fly gejzírnek nevezték el, és egy véletlen folytán alakult ki, amikor a farm tulajdonosa víz után kutatva fúrt a nevadai sivatagban.


A gejzír története a huszadik század elején kezdődött, amikor a farm tulajdonosa kutat fúrt, hogy a víz segítségével emelje a mezőgazdasági termelés minőségét.


De amikor elérte a vizet megállt, mert annak több mint 90 Celsius fokos volt a hőmérséklete. 1964-ben volt egy második kísérlet, de az is kudarcot vallott, mert a víz túl forró volt.


A második próbálkozás után azonban nem zárták le megfelelően a kutat, aminek lenyűgöző következménye lett.


A nagy víznyomás kimosta az ásványokat és a gázt, majd az idők során egy fantasztikus formációvá növekedett, és most is folyamatosan gyarapodik.


A víz által létrehozott tavaknak saját ökoszisztémája alakult ki a gejzír alatt. Számos kisebb hal és néhány madárfaj is található itt.


A furcsa de csodálatos gejzír kinézetét a különböző ásványi anyagoktól kapja, melyek reakcióba lépnek a levegő oxigénjével és a napfénnyel. Ennek köszönheti káprázatos színeit.


Többen próbálták megvenni a földet, hogy elérhetővé tegyék a turisták számára, de a tulajdonosok nem voltak hajlandóak eladni.


Az ingatlan még mindig magántulajdonban van, és kerítés veszi körbe.


A föld tulajdonosai általában kedvesek és elvezetik a gejzírhez azokat a turistákat, akik meglátogatják a területet. 
(forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu)