2016. október 12., szerda

Egy új tanulmány szerint a meditáció egy különálló génhálózatot hoz létre (öregedés ellenes) és javítja a sejtek egészségét


A tudomány végre felzárkózik a Védákban és Patandzsali Jóga-szútráiban valamint más ősi szövegekben felvázolt tudáshoz. Az emberek mintegy 5000 éve gyakorolják már a meditációt bizonyítva, hogy pozitív hatást képes gyakorolni a testre és a lélekre. Ma már a tudomány is elismeri, hogy a meditáció nagy hatással van az emberi egészségre, ahogy egyre több kutatás támasztja alá elképesztő előnyeit.


Néhány tapasztalt meditálóról elmondható, hogy “szuperemberek“, az általuk végzett gyakorlatok rájuk gyakorolt hatásai miatt. A Translational Psychiatry című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány bizonyította, hogy a meditáció mennyire előnyös lehet az emberi egészségre, mivel a meditálók molekuláris aláírása szignifikánsan különbözik azokétól, akik nem meditálnak rendszeresen.

Hogyan javítja a meditáció a sejtek egészségét

Egy csoport amerikai kutató vizsgálatokat végzett egy 5 napos elvonuláson résztvevők körében, melyet Deepak Chopra híres Chopra Jóléti Központja kínál az OMNI La Costa üdülő- és fürdőközpontban (Carlsbad, CA, USA). A kutatók olyan 30 és 60 év közötti nőket hívtak meg, akik nem rendelkeztek semmilyen meditálási tapasztalattal, hogy vegyenek részt a vizsgálatban, majd két csoportra osztották őket: azokra, akik részt vesznek az elvonulásban (“kezdő meditálók“), és azokra, akik egyszerűen csak az üdülőhelyen tartózkodnak (“nyaralók“). A kutatók összevetették egymással eredményeiket azokkal a nőkkel is, akik ugyanabban a korcsoportban voltak és rendszeresen meditáltak (“rendszeres meditálók“). A résztvevők egészségét az öt napos központban való tartózkodás előtt és után is megvizsgálták, majd értékelést végeztek egy hónap és 10 hónap elteltével.

Hagyományos pszichológiai felméréseket végeztek a résztvevők depressziós tüneteinek, a vélt stressz, tudatosság és a vitalitás meghatározására. A résztvevőktől vért is vettek a tanulmány első és ötödik napján.

Bár mind a három csoport esetében jelentős javulást tapasztaltak a mentális egészség tekintetében, a kezdő meditálók jóval nagyobb javulást mutattak a depresszió terén összehasonlítva a nyaralókkal, különösen a 10 hónapos értékelés alkalmával. Ezekből az eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a rövid távú nyaralás hatásai javítják a közérzetet, de az is nyilvánvaló, hogy hosszú távú előnyei vannak a meditáció elsajátításának is.

Nyaralás alatt a gének, melyek jellemzően szükségesek a stressz, a sebgyógyulás és a sérülések kezeléséhez, alulszabályozottak. Azok esetében, akik az elvonulás/pihenés után voltak, az MME és a FOXO3 gének voltak alulszabályozottak, melyek mindegyikét a stresszel összefüggő géneknek tartják. Valószínűleg ez az első dokumentációja annak, hogy egy stressz csökkentő beavatkozás mérsékli a FOXO3 kifejeződését.

A kutatók azt is azonosították, melyre a továbbiakban”meditációs hatásként” hivatkoznak, hogy a rendszeresen meditálók esetében egy olyan különálló génhálózat található meghatározható sejtfunkciókkal, melyek az öregedés lassulásával hozhatók összefüggésbe. Annak ellenére, hogy a nyaralás gyakran előnyös a génhálózatok kifejeződésére a jó közérzet tekintetében, a “vakáció effektus” nem tartható fenn az egész élet során, mert nem lehet folyamatosan nyaralni. Ezzel szemben a “meditációs hatást” kézzelfogható módon fenn lehet tartani, ha a meditáció gyakorlása rendszeres, így folyamatosan gyümölcsöző előnyökkel jár.

Több tanulmány is igazolja, hogy a meditáció jó a testnek és a léleknek 

A Harvard Egyetem által végzett vizsgálat megállapította, hogy a meditáció újjáépíti az agy szürkeállományát mindössze nyolc hét leforgása alatt. Erre a hihetetlen felfedezésre akkor jutottak, amikor 16 résztvevő agyának mágneses rezonancia képét (MRI) készítették el két héttel a vizsgálat előtt majd annak befejeztével. 

Egy másik Harvard tanulmány megállapította, hogy a meditáció ugyancsak enyhíti az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteit, és javítja a belek egészségi állapotát. A tanulmány kimutatta, hogy előidézve a “relaxációs választ“, amely lényegében a meditáció tudományos kifejezése, a résztvevők esetében az IBS tüneteinek csökkenése mutatkozott, valamint mérséklődött a szorongás és általában véve jobb lett az életminőségük. 

Állítólag egyszer megkérdezték Buddhát, hogy “Mit nyert a meditációval?“, amire így válaszolt: “Semmit! Azonban hadd mondjam el, hogy mit veszítettem: a haragot, a szorongást, a depressziót, a bizonytalanságot és az öregedéstől és haláltól való félelmet.“
(forrás:http://ujvilagtudat.blogspot.hu)