2016. augusztus 18., csütörtök

Felhők feletti világ - az Avatar forgatási helyszíne + a film



Split Pinnacle Kína közepén található Hunan régiójában. A hegy lábait erdő veszi körül, melyek fölött gyakran alakul ki felhőzet, ami varázslatossá teszi a tájat. A érdekesség még a hellyel kapcsolatban, hogy az Avatar című siker filmet is itt forgatták.






(forrás:http://fantasztikusvilag.hu)



Az Avatar c. film története:

A 22. század közepén az emberek már képesek a csillagközi utazásra, ami megoldás a Föld problémáira. A hatalmas háborúk és az egyre szaporodó emberi faj ugyanis felemésztette a bolygó szinte minden készletét. Az emberek így elmennek az Alfa Centauri-rendszerbe, ahol felfedeznek egy lakható holdat, a Pandorát, melyen életre lelnek. A buja növényzet és a különös állatok mellett egy értelmes humanoid faj, a na'vik is élnek a bolygón. A lények kb. három méter magasak, kékek,
és hátsó testrészükön hosszú farkuk van.
Nyelvük és kultúrájuk is felfoghatatlanul különbözik az emberekétől, harmóniában élnek a környezetükkel, nincs technológiai civilizációjuk, és mélyen vallásosak. Az emberiség 2154-ben telepeket és bázisokat épít, hogy bányászni tudják az igen értékes kristályt, az unobtaniumot (kilója a Földön 20 millió dollárt ér). A kitermelést egy RDA nevű részvénytársaság végzi, az ellenséges környezet miatt egy zsoldoshadsereg védelme alatt. A problémát az okozza, hogy a na'vik „faluja”, a több száz méter magasba nyúló Otthonfa a legfontosabb unobtanium-lelőhely fölött található.


A fa környezetében észlelhető a Flux Vortexnek nevezett jelenség, ami az elektronikus és mágneses elven működő műszereket megbolondítja, így azok több kilométeres körzetben használhatatlanok. A kifejezés körülbelüli jelentése: „áramló örvény”.


Jake Sully, a deréktől lerokkant háborús veterán is a Pandorára utazik, hogy átvegye halott ikertestvére helyét egy tudományos programban, amelyben testvére kutatóként dolgozott.


Az RDA egyik tudósa, Dr. Grace Augustine kifejleszti az Avatar-projektet, melynek lényege, hogy egy ember DNS-eiből és egy na'viéból létrehoznak egy mesterséges hibridet, melybe képesek átmenetileg átmásolni az ember tudatát. A hibrid lényt nevezik „avatárnak”, ami önálló tevékenységre nem képes, egy embernek kell bonyolult berendezéseken keresztül irányítania. Jake vállalkozik rá, hogy avatár-testében beépül a na'vik közé. A kutatás mellett a zsoldosok parancsnoka, Quaritch ezredes titokban megbízza Jake-et, hogy végezzen felderítő munkát egy esetleges katonai akcióhoz, ha nem tudják rávenni az őslakosokat a békés költözésre. Cserébe megígéri neki, hogy a program végén egy gerincműtéttel „visszakapja a saját lábát”.


Jake azonnal kap a lehetőségen és élvezettel teszteli új testét, amelyben visszakapja a szabad és egészséges mozgás lehetőségét. Első bevetésén Grace és egy másik tudós, Norm Spellman avatárját kíséri el a dzsungelbe. Egy thanator elől menekülve elszakad társaitól és az éjszakát egyedül tölti az erdőben, amikor viperwolfok egész falkája tör rá. Életét egy na'vi lány, Neytiri menti meg, majd egy különös jelenés hatására a törzs vezetőihez viszik, ahol kiderül, hogy a lány a törzs vezetőjének lánya. Szülei úgy döntenek, hogy Jake velük maradhat és tanulhat.


Neytirit bízzák meg a feladattal, hogy felügyelje és tanítsa őt. Jake egyre többször kapcsol át valódi teste és avatárja közt, kezdetben együttműködik a katonákkal és a tudományos programban is. Azonban egyre inkább egy na'vi szemével látja a világot, akik lassan befogadják s időközben beleszeret Neytiribe is. Amikor az RDA és a sereg úgy dönt, hogy lejárt a türelmi idő és megtámadják a na'vikat, átáll az ő oldalukra, mert rájön, hogy az emberek ezt a bolygót is csak felemésztenék a saját hasznukra. A véres összecsapás elkerülhetetlen.

(forrás:hu. wikipedia.org)


A teljes film itt látható:
 http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/avatar-2009-teljes-film-C9UL3B8SmiDBsAwd

 Avatar film részlet - zene ENYA